Кои са най-добрите източници на витамин Д?
Витамин Д е мастноразтвотрим витамин, който се различава от останалите витамини, тъй като нашето тяло може да го синтезира, когато се излагаме на слънчева светлина.
Той е изключително важен, тъй като участва в регулирането на хормоналния баланс и на функциите на имунната система. Подпомага и абсорбирането на калция в тялото.
Повечето храни, освен ако не са обогатени допълнително с витамин Д, са доста бедни откъм него. Има само ограничен брой богати на витамин Д източници.
Недостигът на витамин Д може да доведе до омекване на костите, както и до рахит, особено при бебета и малки деца.
Ето и някои от очевидните симптоми за недостиг на витамин Д в организма:
Слаба имунна система
Сезонна депресия
Автоимунни заболявания
Рак
Слаби и чупливи кости
Проблеми с кожата – екзема и псориазис
Деменция
-
ОПЦ-ГРОЗДЕ
За здрави клетки и имунна система
-
ПРИРОДЕН ВИТАМИН С
За имунитет и добро настроение
-
СУПЕРАНТИОКСИДАНТ
За здрави клетки и имунна система
-
ХАЙФЛЕКС ЗЕЛЕНОУСТА МИДА
При костно-ставни проблеми
Хората, които са по-податливи на недостиг на витамин Д са: тези, които живеят в северните географски ширини и са по-малко изложени на слънчева светлина; тези с по-тъмен цвят на кожата; тези, които спазват диети, бедни на мазнини и тези, които приемат стероиди или медикаменти за отслабване.
Препоръчителната дневна доза от витамин Д е 600 IU.
Ето и 10-те най-добри източници на витамин Д:
Слънчева светлина – подпомага оптималния синтез на витамин Д по естествен път.
Масло от черен дроб на риба треска – 1 с.л се равнява на 440 IU
Сардини – 100 гр осигуряват около 160 IU
Сьомга – 100 гр осигуряват около 400 IU
Скумрия – 100 гр осигуряват около 400 IU
Риба тон – 100 гр осигуряват около 230 IU
Сурово мляко – 1 чаша осигурява около 100 IU
Хайвер – 30 гр осигуряват около 30 IU
Яйца – 1 голямо яйце осигурява около 40 IU
Гъби – 1 чаша осигурява около 2 IU