Лутеинът – антиоксидантът, който се грижи за здравето на очите
Съвременният човек изпитва в своето ежедневие редица негативни влияния, натоварващи очите, каквито са лъченията на редица електроуреди, компютри, мобилни устройства, синя и изкуствена светлина, неправилно хранене и стрес.
Едно от естествените средства, подпомагащи профилактиката на зрението е мощният антиоксидант лутеин.
Лутеинът и зеаксантинът са вид каротеноидни антиоксиданти, които човешкият организъм не може да синтезира сам, което означава, че ние трябва да си ги набавяме чрез храната. Също като други видове антиоксиданти, лутеинът и зеаксантинът могат да се открият в ярко оцветените плодове и зеленчуци, особено в жълтите, оранжевите и зелените.
Въпреки, че най-добрият начин да получим достатъчно лутеин е спазването на здравословна диета с високо съдържание на противовъзпалителни храни, можем да се възползваме и от помощта на хранителни добавки и обогатени храни, за да увеличим нивата на лутеин в организма.
Как действа лутеинът?
Антиоксидантните свойства на лутеина се изразяват в способността му да се бори със свободните радикали, причинени от синя светлина, излагане на слънце, стоене да изкуствена светлина, неправилно хранене и други фактори, които увеличават риска от развитие на свързани с възрастта загуба на зрение или заболявания като макулна дегенерация и катаракта.
Макулната дегенерация е заболяване, при което се се увреждат светлочувствителните клетки в ретината. Катаракта или “перде на окото” представлява потъмняване на естествената леща, което може да доведе до отслабване на зрението и слепота.
Лутеинът и зеаксантинът се отлагат в лещата и ретината на окото.
С напредване на възрастта, човек загубва плътността на пигментите в очите си (каквито са лутеинът и зеаксантинът), които поглъщат слънчевата светлина и по този начин предпазват ретината от вредните ултравиолетови лъчи и обезвреждат свободните радикали.
Данните от проучване на Националния Очен Институт на САЩ показват, че макулната дегенерация е заболяване, което отчасти зависи и от начина ни на хранене.
Набавянето на лутеин е от особено значение не само за хората с очни увреждания, но и за всички останали като превантивна мярка, намаляваща риска от окислително увреждане и подпомагаща за запазване на очното здраве.
-
АНТИОКСИДАНТ
За здрави клетки и имунна система
-
ЛУТЕИН
За отлично зрение
Кои са най-богатите на лутеин храни?
* Кейл
* Ряпа
* Зеле
* Спанак
* Броколи
* Брюкселско зеле
* Царевица
* Зелен фасул
* Яйца
* Портокал
* Папая
От колко лутеин се нуждаем?
Препоръчителната доза лутеин за предотвратяване на окислително увреждане и намаляване на симптомите на очни заболявания е между 6 милиграма и 30 милиграма дневно за възрастни.
Изследванията показват, че ползите за организма са най-големи, когато се консумират 10 милиграма лутеин или повече дневно заедно с около 2 мг зеаксантин.
Добре е да знаем, че термичната обработка на зеленчуците намалява съдържанието на лутеин, а за да се подобри усвояването на лутеина и зеаксантина, е добре те да се консумират зеадно с храни, съдържащи мазнини.