Кудзу премахва махмурлука и се бори с алкохолната зависимост

Кудзу (Pueraria montana) е растение, което се използва в традиционната китайска медицина. Растението е вид лоза. Кудзу влиза в състава на различни хранителни добавки, в които се използва основно корена му. Чаят от кудзу, наречен Ксинг-Жиу-Линг се използва от векове в Китай като средство за отказване от алкохола.
Днес кудзу се използва за лечение на алкохолизъм, намаляване симптомите от прекалена употреба на алкохол – махмурлук, както и за облекчаване на симптомите при менопауза.
Кудзу е богат на флавоноиди като даизеин, пуерарин, даизин, както и на кверцетин, генистеин, които са фитохимикали с мощно антиоксидантно действие.
Всички тези фитохимикали могат да помогнат в борбата с болестите, причинени от възпаления, да спомогнат при проблеми с кръвното налягане, да намалят симптомите, съпътстващи менопаузата при жените и да понижат желанието за употреба на алкохол.
Счита се, че кудзу потиска желанието за пиене на алкохол и така помага за намаляване на приема му.
Проучванията показват, че хората консумирали екстракт от кудзу, консумират 20% по-малко алкохол от обичайното за тях количество, в сравнение с плацебо групата. Освен това кудзу ускорява изхвърлянето на алкохола от организма и се справя отлично с неприятните симптоми на махмурлука като главоболие, замаяност, сънливост, раздразнен стомах и повръщане. Кудзу може да бъде полезен за всички, които се борят с привикването към алкохола, а и да помогне за предотвратяване или лечение на цироза.
Според изследвания, публикувани в “Оксидативна медицина и клетъчно дълголетие”, коренът от кудзу показва силни антиоксидантни свойства и по този начин способства за намаляване на възпаленията в организма.
Специалистите по превантивна медицина предлагат кудзу като средство при храносмилателни проблеми, защото изследванията показват, че помага за подобряване на чревната перисталтика и улеснява храносмилането. Според тях комбинирането на кудзу с умебоши – японските мариновани сливи, може да облекчи състояния като синдром на раздразнените черва и синдром на пропускливите черва
-
КУДЗУ КРИЗАНТЕЛУМ
Помага срещу алкохолно привикване и при махмурлук
Подобно на соевите изофлавони, фитохимикалите, съдържащи се в кудзу, успешно помагат за облекчаване на симптомите при менопауза. Проведените в тази насока изследвания показват, че приемът на кудзу намалява нощните изпотявания и горещите вълни, оказва положителен ефект върху вагиналната сухота при жените в менопауза, подпомага концентрацията и намалява стреса.
Употребата на кудзу се смята за безопасна и няма странични ефекти, но поради липсата на достатъчно изследвания се препоръчва бременни и кърмещи жени да избягват употребата му.
Кудзу взаимодейства и с някои лекарствени средства, затова се консултирайте с лекар, ако приемате такива. Кудзу може да намали ефективността на противозачатъчните таблетки. Кудзу има естроген-подобно действие и затова не се препоръчва приема му от жени с рак на млечната жлеза, рак на матката или яйчниците. Употребата на кудзу също така може да забави кръвосъсирването и затова не трябва да се комбинира с лекарства, забавящи съсирването, както и от хора, които имат проблеми с кръвосъсирването.