Всекидневната консумация на кафе удължава живота

Според редица изследвания през последните години, кафето има благоприятен ефект върху организма и здравето на хората, особено при тези на средна възраст, стига да е в умерени количества.
Кафето е мощен антиоксидант – съдържа хлорогенна киселина и меланоидини, които се борят срещу окислението, процес, който уврежда клетките и допринася за стареенето на организма. Намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и клетъчни видоизменения, болест на Алцхаймер и Паркинсон. Кафето предпазва от развитие на чернодробна цироза, диабет тип 2, от образуването на камъни в бъбреците и жлъчката. Последните изследвания върху кафето показват, че всекидневната употреба на ароматната напитка се свързва и с по-нисък риск от смърт.
Резултатите от 10-годишно проучване, представено на Европейския конгрес по кардиология в Барселона, в което за взели участие над 20 хиляди участници показват, че при консумацията на 4-6 чаши кафе дневно, рискът от ранна смърт намалява с 64%. Консумацията на 3 чаши кафе, снижава риска с 30%, а на 2 чаши – с 22%. Средната възраст на участниците в началото на проучването е била 37 години. Водещият изследването д-р Наваро, испански кардиолог, смята че ефективността на ободряващата напитка за снижаване на риска от преждевременна смърт се дължи на съдържащите се в кафето антиоксиданти, в частност на полифенолите.
Две други проучвания, публикувани в Annals of Internal Medicine в средата на 2017 г., също установяват връзка между редовното потребление на кафе и по-ниския риск от смърт. Едното е проведено сред разнообразна група от хора в САЩ, а второто включва над 521 000 души в 10 страни от цяла Европа. Изследователите и в двете проучвания съобщават, че всекидневната консумация на кафе при хората на средна възраст, се свързва с по-нисък риск от смърт.
Кафето, както и другите растителни храни има свой уникален набор от фитонутриенти и полезни съединения, които оказват положително влияние върху човешкото здраве. Кафето подобрява енергийните нива и блокира инхибиторния невротрансмитер, наречен аденозин. Това на свой ред засилва действието на други невротрансмитери като норепинефрин и допамин в резултат, на което се подобряват функциите на мозъка, паметта и общата когнитивна функция.
-
ГИНКО ХЕРЦ КАРНОЗИН
За по-добра памет, концентрация и работоспособност
-
ИНФЛУСТОП ФОРС
Детоксикация и защита от вирусни инфекции
-
КОЕНЗИМ Q10 / 10 МГ
За здраво сърце и виталитет
-
НОРМА ЦЕЛ ТАЙМСТОП
За забавяне на процеса на стареене
Кафето помага и за изгаряне на мазнините, като ги разгражда и ги превръща в гориво. Проучванията показват, че пиенето на кафе може да намали риска от диабет тип 2, който засяга около 300 милиона души в световен мащаб, както и риска от развитие на болестта на Паркинсон с до 60%. Освен това кафето съдържа полезни за здравето фитонутриенти като рибофлавин, калий,магнезий, манган, ниацин и пантотенова киселина.
Ако и вие сте сред хората, които обичат да пият кафе, запомнете, че ароматната и ободряваща напитка, консумирана в умерени количества помага да се справите с депресията, подобрява здравето на черния дроб, намалява риска от развитие на рак и сърдечно-съдови заболявания, ускорява изгарянето на мазнините и дори понижава риска от смърт.