Кои богати на мазнини храни не бива да отсъстват от менюто ни?

Лошата слава на мазнините се дължи на онази част от тях, която допринася за натрупване на излишни килограми.
Не всички мазнини обаче са еднакви. Наситените мазнини и трансмазнините са тези, които са заслужили лошата си слава. Те се съдържат в тестените изделия, пърженото, фаст фуд храните и други. Те са причинители на редица заболявания като наднормено тегло, сърдечно съдови заболявания и рак.
Има и полезни, както за здравето ни, така и за фигурата ни мазнини.
Голяма част от полезните мазнини не могат да се произведат от организма и затова трябва да бъдат набавени чрез храните, които приемаме. Следните здравословни хранителни продукти в никакъв случай не трябва да отсъстват от менюто ни, защото са много богати на полезни мазнини :
– Сьомгата съдържа важни протеини и незаменини полиненаситени мастни киселини ( Омега – 3 и Омега – 6 ). Наред с това е добър източник на калий, фосфор, магнезий, калций и цинк, както и на витамини от група В, карнитин и холин. Добре е да присъства в менюто ни 1-2 пъти седмично. Омега – 3 мастните киселини ускоряват метаболизма и изгарянето на калории. Понижават “ лошия “ и повишават “добрия “ холестерол. Белтъчините в сьомгата са лесноусвоими, което я прави подходяща храна за активно – спортуващите и тези, които се хранят здравословно.
– Авокадото е източник на ненаситени мастни киселини, витамини, минерали и баластни вещества. Наричат го плодът – чудо. Авокадото е символът на ацтеките за любов и плодовитост. Заедно с маслините, то принадлежи към плодовете с най- високо съдържание на полезни мазнини. За максимално извличане на здравословните ползи от авокадото има значение как точно ще го обелим. Авокадото е богато на каротеноиди, като най-голямата концентрация на каротеноиди се намира в тъмнозелената част, която е точно под кората. Най – удачният метод е да разрежем авокадото на две дълги половини, да махнем костилката и да изгребем вътрешността плътно до кората с лъжица. Съдържащите се в авокадото белтъчини и омега – 6 ненаситени мастни киселини го правят идеален заместител на месата и млечните продукти. Авокадото ускорява метаболизма и подобрява храносмилането, стабилизира нервната система, нормализира кръвното налягане и укрепва имунната система.
– Маслини и зехтин : маслините съдържат важни минерали и вещества като натрий, калций, фосфор, желязо, витамин А и фолиева киселина. Много положителна роля играят маслините за доброто храносмилане. Те не само го стимулират, но и подпомагат дейността на жлъчния мехур, възпрепятствайки образуването на камъни в него. Ежедневната им употреба поддържа в норма холестерина, намалявайки риска от инфаркт, инсулт и стенокардия. Понижават „лошия“ LDL холестерол (липопротеините с ниска плътност), който запушва артериите и повишават тези на „добрия“ HDL холестерол (липопротеините с висока плътност).
Черните маслини съдържат повече хранителни вещества от зелените, тъй като са напълно зрели.
Чистият зехтин, най-важната от мононенаситените мазнини, прави много повече. Той съдържа микронутриенти, които са необходими за произвеждането на хормоните и ензимите. Зехтинът също така подсилва съединенията, които се борят с рака на гърдата и рака на дебелото черво, а също така засилва способността на други храни да противодействат на рака.
-
МАСЛО ОТ НИГЕЛА САТИВА
За здрави клетки и имунна система
-
НОРМА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
– Ядките съдържат много мазнини, важни протеини, въглехидрати и баластни вещества. Разнообразието от ядки е богато и всички имат положителен ефект върху нашето тяло, стига да не са подсладени или печени. Шепа ядки на ден влияят отлично на мозъчната дейност, както и на целия организъм. Всички видове ядки съдържат много минерали като калий, калций, фосфор и желязо, както и голямо количество витамини, сред които А, Е и такива от група В.
Бадемите са полезни при нарушения на зрението и малокръвие.
Лешниците съдържат много малко въглехидрати и можем да ги похапваме без да се притесняваме, че ще напълнеем. Те помагат при хронична умора и действат успокояващо на нервната система.
Фъстъците са богати на фолиева киселина, която подпомага обновяването на клетките. Полезни са при язва и гастрит заради мазнините, които съдържат, както и при проблеми с черния дроб, сърцето и нервите.
Орехите успешно премахват умората след физическо натоварване, укрепват мускулите, имат антибактериално и противовъзпалително действие, а според някои изследвания намаляват риска от развитие на деменция и инфаркт. Орехите съдържат повече витамин С от цитрусовите плодове, което ги прави много полезни при настинка и лош имунитет.
– Кокосови орехи. От кокосовите орехи се добива кокосово масло. Колкото по-малко преработки е претърпяло при добиването си кокосовото масло, толкова по-добре са съхранени полезните му свойства. Кокосовото масло се състои от над 90% сурови наситени мазнини — важен и ценен строителен материал за всяка клетка в човешкото тяло. Кокосовото масло се приема лесно от организма, регулира нивото на мазнините в кръвта и намалява риска от наднормено тегло. Предпазва от вируси, инфекции и гъбички.