Защо и как да консумираме лимонената кора?
Здравословните ползи от лимоните и лимоновия сок са всеизвестни, но навярно като повечето хора и вие сте свикнали да изстисквате лимона и след това да изхвърляте обелките в кошчето, без да се замисляте, че всъщност изхвърляте половината от ценните му съставки.
Лимоновата кора съдържа притежава между 5 и 10 пъти повече витамини от лимоновия сок.
Освен това е отличен източник на фибри, калий, магнезий, калций, фолиева киселина и бета каротин.
Би било грехота да пратим всичко това на боклука.
Това се дължи на завидните количества калций и витамин С в нея, затова изследванията показват, че тя е добър помощник за предотвратяване на остеопороза, полиартрит и ревматоиден артрит.
Всички искаме да понижим нивата на оксидативен стрес, тъй като той е индикатор за увеличаване на свободните радикали в организма и изчерпване на антиоксидантите, което води до увреждане на клетките и предизвиква на болести.
Лимоновата кора разполага с биофлавоноиди, които са изключително мощно средство за понижаването на оксидативния стрес.
Освен това тази част от лимона помага за отстраняване на токсичните и канцерогенни елементи в тялото.
-
БИОТИН
За нежна кожа, красива коса и здрави нокти
-
МАСЛО ОТ КРИЛ
Богат източник на Омега-3
-
МАСЛО ОТ НИГЕЛА САТИВА
За здрави клетки и имунна система
Лимоните са ценни с това, че предотврат яват бактериални и гъбични инфекции.
Изследванията показват, че лимоновата кора оказва превантивни мерки срещу образуването на туморни образования, особено в областта на кожата, гърдите и червата.
Консумирането на чай от лимонови кори е друго мощно средство за възпиране на развитието на увредени клетки.
Донякъде тези нейни качества се дължат на вешествата салвестрол Q40 и лимонèн, за които е доказано, че противодействат на раковите клетки.
Лимоните са силно алкален плод, а както знаем, киселинността благоприятства развитието на ракови клетки. Редовната консумация на лимонова кора възпира негативните за организма процеси.
Как да ядем лимоновата кора?
- Оставете лимоните във фризера за няколко часа. После ги изкарайте и настържете. Може да поръсвате по малко във вашите ястия или питиета. Друг начин е да настържете корите, без да ги изстудявате във фризера.
- Лимоновата кора е идеална добавка към салати и чай. Тя привнася много приятен и фин аромат към всичко.
- Третият вариант е директна консумация.