Какво е общото между червеното вино, зеления чай, кейла и боровинките
Чудили ли сте се кое прави една суперхрана “супер”? Или какво общо имат помежду си червеното вино, зеленият чай, кейлът и боровинките? Отговорът е кверцетин – естествено вещество, което всеки от нас търси, тъй като дава дълголетие, издръжливост, подпомага имунната система и здравето на сърцето и пр.
Кверцетинът е флавоноид и антиоксидант, който се намира основно в зеленолистните зеленчуци, доматите, горските плодове и броколите. Той е растителен пигмент, което обяснява факта, че се намира предимно в цветни и богати на хранителни вещества храни. Смята се, че кверцетинът е един от най-мощните антиоксиданти, които предотвратяват вредите от свободните радикали.
Изследвания показват, че храните, съдържащи кверцетин, могат да помогнат при проблеми с кръвоносните съдове и сърцето, алергии, инфекции, хронична умора, автоимунни заболявания, артрит. Кверцетинът подобрява реакцията на организма и имунната система срещу външните стресови фактори.
Повечето хора приемат между 5 и 40 мг кверцетин дневно чрез хранене с обичайните растителни храни. Ако обаче заложите повече на тези, които изобилстват от кверцетин, може да достигнете 500 мг само от естествени източници. Ако решите да приемате кверцетин като добавка, взимайте не повече от един или два пъти дневно по 500 мг.
Ползи от кверцетина:
Пациенти, страдащи от следните заболявания, отчитат значително подобрение след допълнителен прием на кверцетин – в естествен вид и като добавка:
- Атеросклероза
- Висок холестерол
- Сърдечни проблеми и нарушено кръвообращение
- Диабет
- Заболявания на очите и нарушено зрение, включително катаракта
- Алергии, астма
- Язва на стомаха
- Подагра
- Нарушени когнитивни функции
- Вирусни инфекции
- Проблеми с простатата
- Синдром на хроничната умора
- Ракови заболявания
- Кожни проблеми
-
GOOD-BETTER-BEST
Против стрес, физическо и умствено натоварване
-
МАСЛО ОТ КРИЛ
Богат източник на Омега-3
-
МАСЛО ОТ НИГЕЛА САТИВА
За здрави клетки и имунна система
-
ХЕПА ДЖЕСТ
За по-добро храносмилане
Кверцетинът е естествен антихистамин и действа положително при алергии от всякакъв тип – от храна, смяна на сезоните и пр. Той стабилизира нивата на хистамини в организма и така постепенно симптоми като кашлица, задушаване, насълзени очи, кихане и др. Отслабват или изчезват напълно. Друга важно действие на кверцетина е способността му, подобно на други антиоксиданти – като ресвеатрол например, да съдейства за понижаване на нивата на лошия холестерол и да предотвратява т.нар. втвърдяване на артериите или атеросклероза. Освен това действа успокояващо и намалява болката при артрит и заболяване на простатата. Често кверцетинът се добавя към продукти за активно спортуващи, тъй като се смята, че подпомага издържливостта. Не на последно място той повишава значително имунитета и създава своеобразен щит срещу вирусни заболявания от различен тип. И като флавоноид той има способността да неутрализира свободните радикали и да предотвратява мутацията на клетките – изменения, свързани с развитието на ракови заболявания.
Естествени източници на кверцетин:
- Ябълки
- Чушки
- Червено вино
- Тъмни череши и горски плодове
- Домати
- Кръстоцветни зеленчуци – броколи, зеле, кълнове
- Зеленолистни – спанак, кейл
- Цитрусови плодове
- Какао
- Червени боровинки
- Пълнозърнести храни, елда
- Аспержи
- Червен лук
- Каперси
- Зехтин
- Черен и зелен чай
- Бобови растения
- Билки – салвия, бъз, гинко билоба