С кои храни да си набавим дневната доза витамин С?
Витамин С е водноразтворим витамин, който играе основна роля в поддържането на тъканите и е мощен антиоксидант. Недостигът на този витамин може да доведе до скорбут – заболяване, което е резултат от разпадането и недостига на колаген.
Днес обаче успяваме да си набавяме известни количества от витамина и това заболяване се среща рядко. По-слабият дефицит от витамин С може да причини: лесно посиняване при удар, кървящи венци, труднозарастващи рани, суха и чупеща се коса, кървене от носа, сухи и червени петна и участъци по кожата, където капилярите не са достатъчно здрави.
Ползите от витамин С са многобройни:
Прави кожата здрава и елсатична, тъй като подпомага образуването на колаген
Подобрява усвояването на минералите
Бори се със свободните радикали и вредното им въздействие
Засилва имунитета и помага в борбата с вирусите
Прави зъбите и венците здрави
Подпомага кръвообращението и здравето на сърцето
Препоръчителната дневна доза от витамин С е 90 мг на ден за мъже и 75 мг за жени.
-
MENTAL HEALTH
При панически атаки и тревожност
-
ПРИРОДЕН ВИТАМИН С
За имунитет и добро настроение
-
СУПЕРАНТИОКСИДАНТ
За здрави клетки и имунна система
-
СУПРЕМА
Пълна гама витамини, минерали и микроелементи за всеки
Ето и топ 10 на храните, с които да си набавим този ценен витамин по естествен начин:
Портокали
1 голям портокал осигурява 82 мг витамин С
Червени чушки
½ ч.ч. нарязани чушки, сурови, осигуряват 95 мг витамин С
Кейл
1 ч.ч. осигурява 80 мг витамин С
Брюкселско зеле
½ ч.ч. сготвено – осигурява 48 мг витамин С
Броколи
½ ч.ч. сготвени броколи съдържат 51 мг витамин С
Ягоди
½ ч.ч. съдържат 42 мг витамин С
Грейпфрут
½ ч.ч. осигурява 43 мг витамин С
Гуава
1 плод осигурява 125 мг витамин С
Киви
1 плод съдържа 64 мг витамин С
Зелени чушки
½ ч.ч. нарязани зелени чушки съдържат 60 мг витамин С