Защо да не изхвърляме обелките от картофи
Навярно знаете, че голяма част от полезните вещества в плодовете и зеленчуците се съдържат в кората или в тънкия слой под нея. Разбира се, ако са обработвани с много пестициди, не може да става въпрос за полезност.
Но ако употребявате екологично чисти или био продукти, със сигурност не се колебайте да запазите обелките на картофите, както и да ги консумирате.
-
GOOD-BETTER-BEST
Против стрес, физическо и умствено натоварване
-
БИОТИН
За нежна кожа, красива коса и здрави нокти
-
МАСЛО ОТ КРИЛ
Богат източник на Омега-3
-
МАСЛО ОТ НИГЕЛА САТИВА
За здрави клетки и имунна система
Ето за какво са полезни те:
Спомагат за намаляване на високо кръвно налягане – в кората на картофа се съдържа много калий, който спомага за отпускането на стените на кръвоносните съдове.
Калият отговаря и за метаболитните процеси, състоянието и контрахирането на мускулите, както и за здравето на нервната система.
Консумирането на картофите с техните обелки може да помогне при анемия, тъй като там се съдържа завидно количество желязо.
Витамин В3 или ниацин, който се съдържа в картофените обелки, отговаря за превръщането на въглехидратите в енергия, необходима за всички жизнени процеси. Ниацинът е важен за защитаването на клетките от вредни въздействия и за формирането на нови клетки.
Осигуряват фибри и така помагат при запек, лениви черва, намаляват нивото на лошия холестерол. Поемането на достатъчно фибри регулира храносмилателните процеси и предпазва от рак на дебелото черво.
А ето как можете да използвате картофените обелки за разкрасяване:
Сокът от картофени обелки изравнява тена и действа избелващо на зони с тъмна кожа – лакти, колене, тъмни кръгове под очите. Ако имате торбички под очите или подпухнали очи, просто поставете 1-2 обелки върху засегнатите зони. А ако масажирате скалпа си с обелките, всички ценни витамини и минерали ще подхранят кожата и ще направят косата ви здрава и лъскава. Правете масажа преди да се изкъпете. Той активира кръвообращението и снабдяването на космените фоликули с полезни хранителни вещества.