Алкализирайте кафето с кардамон

Много напитки имат едновременно полезни и вредни свойства и кафето е един добър пример за това. То е чудесна тонизираща напитка, но има странични ефекти, които се отразяват зле на немалко хора.
Изследвания показват, че кофеинът може да помогне в предпазването от различни заболявания – деменция, Алцхаймер, Паркинсон, сърдечни болести. Намалява се и рискът от развитие на диабет тип 2. Но в същото време кофеинът е пристрастяваща субстанция и може да доведе до тревожност, безпокойство, безсъние, умора и отпадналост. Хората, страдащи от високо кръвно налягане също следва да избягват напитки и храни с високо съдържание на кофеин. Не на последно място, кафето е култура, в чието отглеждане се използват много пестициди. Затова е добре да се търси екологичен или био вариант на продукта.
Друг притеснителен фактор, който следва да имаме предвид, е, че кафето има киселинен ефект и нарушава алкално-киселинния баланс в организма, ако се консумикра често и за продължитено време. Добрата новина тук е, че можем да алкализираме кафето, така да се каже, като добавим към него една подправка. Това е кардамон. Той ще спомогне за нормализирането на баланса в тялото, освен това има загряващ и успокояващ ефект, като подпомага метаболизма, дейността на сърцето и прочиства белите дробове. Кардамонът помага за детоксикирането на тялото, има силно противовъзпалително действие и подобрява здравето на устната кухина.
Препоръчва се да се приема по около ¼ до ½ ч.л. кардамон на нормално кафе. Освен здравословните ползи, ще се насладите на прекрасен аромат и вкус.
Кардамонът е специална съставка от турското кафе и се използва от стотици години в приготвянето на традиционната напитка. Смята се, че турското кафе, както и кафето, приготвено с френска преса, са едни от най-полезните варианти на напитката, запазващи ценните вещества в максимална степен.
-
GOOD-BETTER-BEST
Против стрес, физическо и умствено натоварване
-
МАСЛО ОТ НИГЕЛА САТИВА
За здрави клетки и имунна система
-
СУПРЕМА
Пълна гама витамини, минерали и микроелементи за всеки
Ето и една примерна рецепта. Необходими са ви:
1 с.л. смляно (не много ситно) арабско кафе
1 ч.ч. филтрирана вода
1/8-1/4 ч.л. кардамон
захар или натурален подсладител (мед, екстракт от стевия) на вкус
- За приготвянето ви е необходимо джезве или малък дълбок съд с дръжка.
- Смесете водата със захарта и поставете в съда на котлона, докато заври.
- Отнемете от огъня.
- Смесете кафето и кардамона и прибавете към водата. Поставете отново на котлона, докато заври и започне да се пени и надига.
- Повторете последните стъпки с отнемане от огъня и повторно загряване.
- Оставете настрана, докато кафето се поутаи на дъното на съда и не разбърквайте. Сервирайте без да прецеждате.
Това е чудесна здравословна напитка и можете да консмирате по 1-2 малки чаши дневно. Не забравяйте,че друг вариант за обогатяване на кафето и по-здравословно приготвяне, е добавянето на малко кокосово масло и/ или канела.