• Хрянът бори бронхиалните инфекции

    Обикновено през студените месеци се сдобиваме с кашлица, възпалено гърло, хрема, настинка… А понякога сценарият е дори по-лош и те могат да преминат в  бронхиална инфекция или т.нар. бронхит. Той може да протече остро и да отмине сравнително бързо, но ако не се третира правилно и навреме, може да доведе до усложнения и да премине …

    More  →
  • Коренът от хрян помага при грип, вируси и инфекции на пикочните пътища

    Хрянът е кореноплоден зеленчук с остър и пикантен вкус, който намира приложение като подправка в кулинарията, а в народната медицина се използва като средство против настинки, инфекции на дихателните пътища и пикочни проблеми. Пикантният корен има ниско съдържание на калории и е изключително богат на витамин С и фолиева киселина. Съдържа почти всички витамини от [...] More  →
  • Tрик за подобряване на имунната система

    Всички знаем за обичая на горилите да се удрят в гърдите, но е изненадващо, че биенето в гърдите (буквално, а не метафорично казано), всъщност е изключително ценно за нашето тяло. То е пряко свързано с тимуса – жлеза, разположена зад гръдната кост, която е с ключова роля за функционирането на нашата имунна система. Тимусната жлеза …

    More  →
  • Здравословни за готвене мазнини

    В търговската мрежа се предлагат различни видове мазнини за готвене. Те се различават по хранително съдържание, точка на димене, аромат, някои са подходящи за пържене, други за овкусяване, има и такива, които изобщо не са подходящи за термична обработка, някои са здравословни, а други оказват неблагоприятно въздействие върху здравето. Най-здравословни за готвене са следните мазнини: [...] More  →
  • „Полезни” храни, които могат да попречат на диетата ни

    „Полезни” храни, които могат да попречат на диетата ни Леките закуски между отделните хранения действително помагат в спазването на здравословен хранителен режим, насочен към отслабване, тъй като намаляват чувството на глад преди и по време на основното ядене. Някои храни обаче, макар и смятани за полезни, могат да саботират резултата, към който човек се стреми. …

    More  →
  • Изненадващи ползи от консумацията на орехи

    Орехите имат високо съдържание на здравословни мазнини, антиоксиданти, фибри, витамини и минерали. Консумацията им спомага за укрепване и поддържане на добро здравословно състояние. Мета-анализ, публикуван в The American Journal of Clinical Nutrition през 2018 година показва, че консумацията на сурови орехи спомага за намаляване нивата на холестерола и триглицеридите. Проучване от 2017 година, публикувано в [...] More  →
  • Някои интересни факти за кофеина, които може би не знаете

    Днес над 80 % от възрастните приемат по около 200 милиграма кофеин дневно, което се равнява на 100-150 мл. кафе. Кофеиновата зависимост е едно от скритите пристрастявания. Ето и няколко факта, на които може да не сте попадали досега: Кофеинът оказва благоприятен ефект както върху краткосрочната, така и върху дългосрочната памет. Поради възбуждащото действие, което …

    More  →
  • Скритите източници на захар, които е редно да избягваме

    Всички знаем, че консумирането на много захар не е полезно за здравето ни, но какво всъщност означава „много захар”? Според норми, определени от Световната здравна организация „много” е всяко количество, надвишаващо пет процента от дневния калориен прием. Тоест, човек, който приема средно около 2000 калории дневно, следва да сведе захарта до 25 гр. Сигурно това …

    More  →
  • Приложение на пробиотиците в грижата за кожата

    Лекарите и рекламите на кисело мляко непрекъснато ни съветват да включваме храни, богати на пробиотици към дневното си меню.  Без тези полезни бактерии храносмилателната и имунната система започват да функционират непълноценно, което може да доведе до сериозни здравословни нарушения и проблеми. Освен да се приемат вътрешно, пробиотиците могат да се прилагат и локално върху кожата. [...] More  →
  • Храни, богати на ликопен

    Ликопенът е пигмент, придаващ цвета на редица оцветени в оранжево и червено плодове, и зеленчуци, но ликопен например се съдържа и в аспержите. Той е силен антиоксидант, който неутрализира вредното влияние на свободните радикали. Ликопенът забавя процесите на стареене, защитава кожата от слънцето и появата на старчески петна, съдейства за намаляване на лошия холестерол, намалява [...] More  →
  • Кюфтета от сардини с пресен кориандър

    Сардините не са особено популярни и консумирани у нас, но те са изключително богати на полезни вещества. Тези малки рибки са едни от най-добрите източници на Омега-3 мастни киселини, най-вече EPA и DHA, както и на витамин В12. Съдържат много витамин D, калций и фосфор, както и селен. Консумирането на сардини оказва благоприятно въздействие върху [...] More  →
  • Адаптогените побеждават умората и стреса

    Адаптогените са уникална група растения, които подкрепят цялостното здраве на организма и помагат да се справим с умората и стреса по естествен начин. Те подобряват устойчивостта на организма към всякакви външни фактори, балансират състоянието и функциите на организма в различни условия и са напълно безопасни и натурални продукти, чиято употреба няма никакви странични ефекти. Адаптогените [...] More  →
Updating…
  • Нямате артикули в количката.